Hoe start ik mijn eigen bedrijf?

Een bedrijf opstarten is een ingrijpende gebeurtenis. Waarschijnlijk doe je dit maar één keer in jouw leven, en vaak betekent de start van jouw bedrijf ook afscheid nemen. Afscheid nemen van een vaste baan met zekerheid, leuke collega’s en goede vooruitzichten. Je stapt volledig uit jouw “comfort zone” (zie hierover ook het laatste hoofdstuk over mentale gezondheid), en je gaat zoals de vroegere ontdekkingsreizigers die op hun zeilschepen naar de einder voeren, op zoek naar de nieuwe wereld - zonder te weten wat je tegenkomt op je reis. Dit vergt moed, en is zeker niet voor iedereen weggelegd.

 

Een bedrijf opstarten en het daarna óók nog eens succesvol maken, is nog zeldzamer. Ondanks dat er veel succesvolle bedrijven zijn in Nederland, zijn er net zoveel bedrijven die roemloos ten onder gaan, of die het stadium van de eenpitter nooit voorbij komen. Dat zeg ik niet om je te demotiveren, maar juist om je te motiveren om je goed voor te bereiden.

Als je een eigen bedrijf gaat starten, is het belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over de keuzes die je moet maken voor, tijdens en na de start. Dat begint met de voor de hand liggende zaken als een business plan, een marktonderzoek (al dan niet kleinschalig en niet-representatief door zelf wat relaties te bellen en jouw ideeën voor te leggen), de financiering (zeker als je startkapitaal nodig hebt voor machines, personeel of voorraad) en de aandelenverhouding - in het geval dat je samen met partners gaat ondernemen. 

 

Bij de oprichting van jouw onderneming komen er nog meer vragen langs, zoals de rechtsvorm, de statuten, de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de SBI-codes, de beroeps- en aansprakelijkheidsverzekering, en ga zo maar door. En tot slot, waarschijnlijk pas een tijd na de start, komen er vragen op zoals management fee (als dat al aan de orde is het eerste jaar), de dividenduitkering (dan ben je al een heel stuk op de goede weg) en wellicht het aannemen van personeel en alle verplichtingen die dat oproept. Gaat het echt lekker, dan komen er vragen rondom arbeidscontracten, boekhoudpakketten, sales en marketing, enzovoort.

 

Op zich zijn dit allemaal geen vraagstukken waar je lang wakker van hoeft te liggen. Stap voor stap kom je er wel. Maar de hoeveelheid keuzes die je moet maken, en het feit dat deze vraagstukken gedurende jouw eerdere werk waarschijnlijk allemaal door een eigen corporate stafafdeling voor je werden uitgezocht, maken dat je het overzicht kan verliezen en dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

 

Samen kunnen we, middels een planmatige en rationele aanpak, zorgen voor het benodigde overzicht en grip in de fase van de oprichting van jouw bedrijf. Zodat je met een gerust hart kan gaan slapen in de zekerheid dat alles wat geregeld moet worden ook geregeld is. En zodat je voorkomt dat je grote risico’s neemt waardoor de mooie plannen al vroegtijdig in duigen vallen.

 

Maar we hoeven ons niet te beperken tot alleen de praktische zaken rondom de oprichting. We kunnen ook dieper ingaan op de businessplannen, de strategie en jouw persoonlijke levensinvulling, allemaal zaken die samenhangen met jouw nieuwe bedrijf. Waarom wil je eigenlijk voor jezelf beginnen, wat wil je er precies mee bereiken en waar wil je over een aantal jaar staan?

 

Overigens kan je veel praktische informatie rondom het starten van een bedrijf ook vinden op de website van de Kamer van Koophandel.

 

Wil je hier verder over in gesprek? Neem dan contact met mij op.